Programma 2 Leefomgeving

Omgevingsvisie en Omgevingsplan

De Omgevingswet, die in werking treedt op 1 januari 2024, betekent voor de overheid een verandering in het denken over een veilige en gezonde (fysieke) leefomgeving. Een belangrijk verschil tussen de Omgevingswet en de 'oude manier van werken' is dat niet langer allerlei sectoraal beleid op elkaar wordt gestapeld (zoals parkeernormen, structuurvisies, detailhandelsbeleid en woonbeleid) maar dat wordt uitgegaan van een integrale beleidscyclus en integrale gebiedsontwikkeling. Zaken als gezondheid, klimaatadaptatie, erfgoed, landschap, mobiliteit, biodiversiteit en veiligheid worden betrokken bij de afweging om zo integraal naar ontwikkelingen te kijken.  
We moeten als gemeente gaan werken met een integrale beleidscyclus. Dit betekent dat er geen sectorale beleidsplannen opgesteld worden en dat juridische regels in de omgevingsplan moeten worden opgenomen.

De gemeente Lisse heeft zich met het programma implementatie omgevingswet voorbereid op de komst van de nieuwe wet.

Na inwerkingtreding van de Omgevingswet start de zogenoemde transitieperiode waarin de gemeente Lisse aan de slag gaat met de doorontwikkeling en vaststelling van de omgevingsvisie en omgevingsplan.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Via de instrumenten van de Omgevingswet werken we aan een veiligere en gezondere fysieke leefomgeving, waarbij duurzaamheid voorop staat.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

A1

Gebruikmakend van het systeem van de beleidscyclus uit de Omgevingswet om de instrumenten actueel te houden.

De Omgevingsvisie geeft de ontwikkelrichtingen voor een veilige, gezondere en duurzame fysieke leefomgeving. Monitoring van de realisatie van de ontwikkelrichtingen en actualiseren van de omgevingsvisie op basis van nieuwe inzichten en initiatieven.

Programma’s: opstellen, uitvoeren en evalueren van (uitvoerings)programma’s waarmee de doelen uit de omgevingsvisie gerealiseerd worden.
  
Omgevingsplan: uitwerken van de ontwikkelrichtingen uit de omgevingsvisie in juridische regels.

Initiatieven van inwoners, ondernemers en instellingen worden via de 'ja, mits' houding getoetst aan hun bijdrage aan de ontwikkelrichtingen van de omgevingsvisie.

A2

De gemeente ontvangt op 1 januari 2024 het tijdelijke omgevingsplan van rechtswege waarin alle bestemmingsplannen en regelgeving die de fysieke leefomgeving betreft in een document zijn verzameld.
De gemeente heeft na inwerkingtreding 8 jaar de tijd om dit tijdelijke omgevingsplan om te zetten naar een werkbaar document dat digitaal raadpleegbaar is voor initiatiefnemers.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Optimale dienstverlening.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

B1

Kaders ontwikkelen hoe we (overheids-) participatie onder de Omgevingswet gaan vormgeven (zie programma 4 Participatie).

B2

Uitvoeren van het strategisch communicatieplan om inwoners en initiatiefnemers mee te nemen in deze nieuwe manier van werken.

B3

Het vertalen van de juridische regels uit het omgevingsplan naar digitaal toegankelijke regels voor de burgers gebeurt aan de hand van toepasbare regels.

Samenwerkingspartners

Verbonden partijen

Overige samenwerkingspartners

Holland Rijnland
Omgevingsdienst West-Holland
GGD
Veiligheidsregio Hollands Midden

Provincie Zuid-Holland
Hoogheemraadschap van Rijnland

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2023 15:50:55 met de export van 11/10/2023 15:42:32