Programma 2 Leefomgeving

Openbare ruimte en duurzaamheid

Openbare ruimte
We willen de (leef)omgeving voor bewoners en bedrijven aangenaam en bruikbaar maken en houden. Een prettige, groene leefomgeving heeft een positieve invloed op ons welbevinden en nodigt uit tot bewegen, sporten en ontmoeten. Wij bereiden Lisse voor op klimaatveranderingen en ontwikkelen een toekomstbestendig actieplan. De inrichting van de buitenruimte speelt hierbij een cruciale rol.

Op grond van de Wet milieubeheer is de gemeente verplicht om de inzameling van afval te verzorgen. We stimuleren de circulaire economie. Op basis van de evaluatie van het afvalbeleidsplan optimaliseren we de afvalinzameling en -verwerking. Daarnaast voeren we samen met een eigen servicedienst van HLTsamen het dagelijks beheer en onderhoud uit van de openbare ruimte.

Gezien de beperkte financiële ruimte in de komende jaren moeten we keuzes maken in onze ambities. Diverse ambities leiden tot hogere beheer- en onderhoudskosten, tenzij beheer door bewoners toeneemt of een andere vorm van compensatie wordt gevonden. Binnen het lopende beheer en in de projecten zetten we ons maximaal in om doelstellingen voor duurzaamheid en klimaatadaptatie te realiseren met de beschikbare middelen.

Duurzaamheid
Lisse wil duurzamer worden en niet langer bijdragen aan de opwarming van de aarde: we maken verantwoord gebruik van beschikbare hulpbronnen, we koesteren onze natuur en het milieu en we zorgen voor een maatschappij voor iedereen. Wij gaan uit van duurzaamheid in brede zin, ofwel van harmonie in sociale, fysieke en economische duurzaamheid. Het gaat daarbij om de combinatie van de drie P’s: people , planet en profit . Als deze drie in evenwicht zijn, is er sprake van een echt duurzame ontwikkeling. Uitgangspunt is dat we in de behoeften van de huidige generatie voorzien zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen.

Duurzaamheid is een maatschappelijke missie van en voor iedereen. Duurzame ontwikkeling moet dan ook breed gedragen worden: betrokkenheid van inwoners, bedrijven en instellingen is onmisbaar. De gemeente heeft beperkte invloed en middelen om veranderingen te bewerkstelligen. De gemeente zet de eigen mogelijkheden effectief, efficiënt en met inspiratie in om Lisse te verduurzamen. Dit doen wij als volgt:

  • De gemeente stimuleert en faciliteert bewoners, bedrijven, bezoekers, maatschappelijke partners, buurtgemeenten en regionale samenwerkingen om actief te werken aan een duurzame samenleving; met kennis, netwerken en geld als dat effectief bijdraagt aan onze duurzame doelstellingen.
  • De gemeente benut haar verbindingen en relaties waar mogelijk om duurzaamheid bij alle partnerpartijen te bevorderen.
  • De gemeentelijke organisatie geeft zelf het goede voorbeeld. De organisatie werkt duurzaam en richt zich bij de uitvoering van reguliere gemeentelijke taken en diensten op duurzaamheid waar dat maar mogelijk is.

Energietransitie: van beleid naar uitvoering
Eind 2021 heeft de raad de Lokale Energiestrategie en de Transitievisie Warmte vastgesteld.  Eind 2022 heeft het college het Uitvoeringsprogramma Energietransitie 2022-2026 vastgesteld. Dit uitvoeringsprogramma geeft concrete invulling aan de ambities en doelen in onze Lokale Energiestrategie en Transitievisie Warmte. Samen met onze inwoners, bedrijven en organisaties werken we aan het behalen van deze ambities en doelen.
We beginnen met wat we nu weten en kunnen. Dit doen we vanuit het vertrouwen dat we daarmee een goed onderbouwde stap zetten naar het behalen van onze doelstellingen. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat de werkelijkheid ons zal inhalen, omdat de (energie)wereld snel verandert.,  We timmeren daarom niet alles dicht en houden ruimte voor ontwikkelingen en innovaties. Het uitvoeringsprogramma is dan ook een levend document, dat jaarlijks wordt geëvalueerd en bijgewerkt.
De energietransitie is een maatschappelijke opgave die naast onze inwoners, ondernemers en organisaties ook onze ambtelijke organisatie raakt. Niet alleen team Duurzaamheid en Energie moet ermee aan de slag.
Met het integrale uitvoeringsplan ambiëren we een goed begin te maken om de energietransitie stevig te verankeren in ons denken en doen, zowel bij inwoners en ondernemers als bij de ambtelijke organisatie en het politieke bestuur.

Budgettering
De raad heeft voor de aankomende jaren werkbudget beschikbaar gesteld om uitvoering te geven aan de energie- en warmtetransitie. Om de ingezette lijn te kunnen voortzetten, is er  in 2023 ook een werkbudget Duurzaamheid van €60.000 beschikbaar. Duurzaamheid vormt op termijn een nog structureler onderdeel van onze werkprocessen. De verwachting is dat het onderwerp verder geïntegreerd wordt in de werkwijze van de afzonderlijke (beleids-)afdelingen en zodoende vast onderdeel wordt van de budgetten. Voor 2023 zijn aldus nog aanvullende middelen nodig, deze middelen worden (indien nodig) separaat gevraagd.

Regionale programma’s groen en recreatie
In de Duin- en Bollenstreek wordt een nieuw uitvoeringsprogramma ‘Groen en Recreatie’ ontwikkeld met projecten op het gebied van groen en recreatie. De Duin- en Bollenstreek ligt in het Nationaal Park Hollandse Duinen wat koppelkansen biedt voor marketing en toeristische ontwikkelingen.
In Holland Rijnland wordt gewerkt aan het Regionaal Groenprogramma Holland Rijnland. In 2023 ronden we lopende projecten af en, indien er een nieuw programma is vastgesteld, starten we nieuwe projecten op. Ook hier geldt dat ambities en projecten mogelijk een verhoging van de beheer- en onderhoudskosten met zich meebrengen.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

12% energiebesparing in 2025 en 15% energiebesparing in 2030, in de gebouwde omgeving ten opzichte van 2014

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

E1

Inwoners en ondernemers duidelijkheid geven over de warmtetransitie, bewust maken en stimuleren om in actie te komen.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

12% energiebesparing in 2025 en 15% energiebesparing in 2030, in de gebouwde omgeving ten opzichte van 2014.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

E2

Voor 2030 inzichtelijk hebben hoe kansrijk en wenselijk een warmtenet is in Lisse. Vanuit een gezamenlijke strategie met Hillegom, Teylingen en Noordwijk worden de mogelijkheden in kaart gebracht.

E3

Inzichtelijk maken waar inwoners ook na 2050 gebruik kunnen maken van het gasnet en waar we op termijn streven naar warmteoplossing zonder gasnet. Vanuit de strategie voor de warmtetransitie brengen we de vraagstukken integraal in kaart om ook voor de inwoners in de buitengebieden een duidelijke oplossing te bieden.

E4

We spelen de komende jaren slim in op de nieuwste inzichten en technieken.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

12% energiebesparing in 2025 en 15% energiebesparing in 2030, in de gebouwde omgeving ten opzichte van 2014

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

E5

Raadsakkoord: de gemeenteraad gaat actief met inwoners in gesprek om hen te informeren over het belang van isolatie en andere vormen van energiebesparing en hen te wijzen op de mogelijkheden die bijvoorbeeld de Rijksoverheid biedt voor het verkrijgen van een financiële bijdrage.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

12% energiebesparing in 2025 en 15% energiebesparing in 2030, in de gebouwde omgeving ten opzichte van 2014.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

E6

Raadsakkoord: het college onderzoekt in samenwerking met initiatiefnemer van een energiecollectief of energiecoöperatie of inwoners belangstelling hebben om zich aan te sluiten bij een dergelijk initiatief.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Een aantrekkelijke gemeente met specifieke aandacht voor groen, milieu, biodiversiteit en beweging.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

A10

We geven uitvoering aan het regionaal groenprogramma (RIF) van Holland Rijnland.

A11

In 2023 wordt het beleid openbare verlichting aangeboden. Hierin zit ook een geactualiseerde versie van het vervangingsplan.

A2

We gaan verder met het optimaliseren van assetmanagement (kapitaalgoederen) als basisprincipe voor beheer en onderhoud van kapitaalgoederen. Dit houdt in:
•   Optimaliseren en harmoniseren van de data van onze kapitaalgoederen.
•   Opleidingen assetmanagement.
•   Optimaliseren en harmoniseren van de werk- en beleidsprocessen.

A3

We voeren het beleid c.q. uitvoeringsprogramma ‘Spelen, Sport en Bewegen in de buitenruimte’ uit.

A4

We voeren het beheerplan ‘Groen’ c.q. uitvoeringsprogramma uit. We integreren de volgende onderdelen:
Vitaliteit en gezondheid van inwoners door doelstellingen op te nemen voor het verminderen van onder andere hittestress.
Het inzetten van groen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen (klimaatadaptatie).
Droogtebestendige groeiplaatsen en boom- en plantensoorten waar nodig.
Maatregelen voor toename van biodiversiteit.

A5

We zorgen voor gerichte communicatie aan de inwoners over hun eigen invloed op de leefomgeving (bijvoorbeeld over de trias energetica, milieuvervuiling, geluidsoverlast en vergroening ten behoeve van waterberging).

A6

We leveren een bijdrage aan een (mogelijk) nieuw gebiedsprogramma voor de Duin- en Bollenstreek aan de hand van de visie ‘Rijke Groenblauwe Leefomgeving’ van de provincie Zuid-Holland. Afhankelijk van het besluit van de gemeenteraad over de Regionale Investeringsagenda Holland Rijnland.

A7

Door het maaien volgens KleurKeut wordt er aandacht besteed aan het verbeteren van de biodiversiteit.

A8

We hebben hiertoe het beleidsplan civiele kunstwerken in 2023 geactualiseerd tot een beheerplan civiele kunstwerken 2023-2027. Daarbij hebben we de opties: zo milieuvriendelijk mogelijk materiaalgebruik, circulariteit, duurzame productie en productengebruik en lage CO2-voetafdruk meegenomen.
In 2024 wordt uitvoering gegeven aan dit geactualiseerde plan.

A9

Het opstellen van een nieuw regionaal uitvoeringsprogramma ‘Groen en Recreatie’. Uitvoering van de activiteit is afhankelijk van beschikbare capaciteit en/of financiële middelen.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Een aantrekkelijke gemeente met specifieke aandacht voor groen, milieu, biodiversiteit en beweging.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

A12

Raadsakkoord: het college stelt een rapportage op over de voortgang van het Groenbeheerplan.

A13

Raadsakkoord: Het college zet in lijn van 'Operatie Steenbreek' in op het voorkomen van bestrating en het vervangen van bestrating door beplanting.

A14

Raadsakkoord: Het college stelt een uitvoeringsprogramma Water en Klimaatadaptatie op.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Een klimaatbestendige openbare ruimte.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

C10

In de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan worden de (gedecentraliseerde) zorgplichten en taken rondom bodem en water vastgelegd.
Vanuit het Programma Duurzaamheid en het Programma Water en Klimaatadaptatie worden bij aanpassingen en renovatie van de openbare ruimte rekening gehouden met klimaatverandering en klimaatadaptatie.

C2

We hebben in samenwerking met verbonden gemeenten en partijen in 2022 een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren voor het aanleggen van een ecologische verbindingszone langs en in de Trekvaart. In 2023 wordt met de samenwerkingspartijen in kaart gebracht of er een voorlopig ontwerp opgesteld zal worden, indien dit het geval is zal dit resulteren in een definitief ontwerp.

C5

We actualiseren jaarlijks de leidraad ‘Duurzame (her)inrichting van de openbare ruimte’ aan de hand van nieuwe ontwikkelingen en ervaringen.

C6

Het adviesrapport met betrekking tot implementatie Gedragscode Soortbescherming is afgerond. Vanuit het rapport wordt geadviseerd om de Gedragscode Soortbescherming te gebruiken om te borgen er zorgvuldig wordt gewerkt volgens de Wet Natuurbescherming. Juridische zaken zal nu gevraagd moeten worden om advies te geven over de juridische implicaties wanneer werken volgens de Gedragscode Soortenbescherming niet wordt ingevoerd.

C7

We optimaliseren de samenwerking met de Omgevingsdienst West-Holland bij het invullen van de (milieu)taken.

C9

We gaan verder met het toepassen van een aantal klimaatadaptieve maatregelen in beheerprojecten voor wegen en riool:

In de Poelpolder wordt in de aankomende jaren het riool vervangen en het verhard oppervlak afgekoppeld. Daarbij wordt het oude riool vervangen door een gescheiden rioolstelsel waar het hemelwater afzonderlijk wordt afgevoerd.

Door de voorgenomen gefaseerde ophoging in de aankomende jaren van het zuidelijk deel van de zettingsgevoelige wijk Meerenburgh vermindert de kwetsbaarheid tegen wateroverlast.

Aan de hand van een integrale afweging kan nog besloten worden of er koppelkansen zijn voor een bredere klimaatadaptieve herinrichting bij de uitvoering van deze projecten. Dit brengt de bredere kansen, mogelijkheden en risico’s op gebied van klimaatadaptatie in zicht.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Een klimaatbestendige openbare ruimte.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

C11

Raadsakkoord: het college betrekt inwoners bij de ontwikkeling en het onderhoud van een duurzame inrichting van de openbare ruimte. Daarbij ligt het accent op de wijkgerichte versterking van ecologische groenvoorzieningen. De gemeenteraad stelt incidenteel budget beschikbaar ten behoeve van pilotprojecten gericht op planontwikkeling en uitvoering in twee wijken. Het college krijgt de opdracht dit zo mogelijk binnen de bestaande financiële kaders op te vangen en de pilotprojecten te evalueren.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Lisse is circulair in 2050

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

B1

Afvalcommunicatie en -voorlichting: op basis van het afvalbeleidsplan geven we voorlichting om bewustzijn te creëren over een duurzame omgang met afval. Dit stimuleert inwoners tot goede afvalscheiding (schone afvalstromen) en hergebruik.

B10

We werken aan het integreren van circulariteit in onze aanbestedingstrajecten. Hierin verwerken we als uitgangspunt het principe ‘Maatschappelijk verantwoord inkopen’.

B11

Raadsakkoord: het college draagt structureel zorg voor actieve voorlichting over afvalscheiding, gekoppeld aan het afvalbeleid.

B2

We voeren gerichte optimalisaties door op basis waarnemingen en meldingen over afvaldumpingen en bijplaatsingen ter bevordering van afvalscheiding en ter voorkoming van overlast

B4

Jaarlijks voeren we sorteeranalyses uit naar de samenstelling van het gescheiden en ongescheiden afval. Met die uitkomsten verrichten we gerichte  
optimalisaties en voeren we eventuele beleidswijzigingen door ter bevordering van afvalscheiding.

B5

De verwachting is dat in 2023 het uniforme tarievenbeleid wordt opgeleverd.

B6

We onderzoeken de mogelijkheden om met ondernemers afspraken te maken over een ‘Afvalbeleid voor ondernemers’, specifiek voor de ondernemers in het winkelgebied.

B8

We gaan verder met het project herinrichten VAB terrein

B9

Raadsakkoord: De gemeenteraad en het college monitoren de ontwikkelingen in de diverse afvalstromen. Het college rapporteert of we op koers liggen voor het voldoen  aan de VANG normen 2025 en zet zo nodig alternatieve instrumenten in om het doel te halen.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Het opwekken van 165 TJ (46%) duurzame elektriciteit in 2030.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

D1

Stimuleren van de ontwikkeling van zonnepanelen op daken. In het Uitvoeringsprograma Energietransitie 2022-2026 zijn concrete projecten opgenomen om invulling te geven aan deze activiteit.

D2

Nader onderzoek doen naar het duurzaam opwekken van elektriciteit in Lisse. In het Uitvoeringsprogramma Energietransitie 2022-2026 staan concrete projecten om invulling te geven aan deze activiteit.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Het opwekken van 165 TJ (46%) duurzame elektriciteit in 2030.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

D3

Raadsakkoord: het college ontwikkelt bij de doorontwikkeling van de Regionale en Lokale Energiestrategie verschillende scenario’s met een tijdspad om te komen tot duidelijkheid over de opgaven in energietransitie voor Lisse en mogelijkheden die opgaven te realiseren.

D4

Raadsakkoord: Het college stelt in samenspraak met de raadswerkgroep Participatie een startnotitie op voor een participatieproces over het thema grootschalige energie-opwek , het ruimtebeslag en de aandacht voor de inzet van alternatieve vormen.

Samenwerkingspartners

Verbonden partijen

Overige samenwerkingspartners

Omgevingsdienst West-Holland (ODWH)
VAB
Stichting RIJK

Inwoners
Zwerfafvalambassadeurs
Maatschappelijke instellingen

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2023 15:50:55 met de export van 11/10/2023 15:42:32